Programmet

Vårt koncept ger eller skapar en skillnad i människors liv. Barn och vuxna med speciella behov förbättrar sina fysiska, verbala, sociala färdigheter och bygger på sitt självförtroende. Personer med trauma återhämtar sig och de med utbrändhet slappnar av och lär sig på nytt att organisera sina liv. Detta är inte ett mirakel, utan resultatet av en skräddarsydd behandling med ett professionellt och multidisciplinärt team av terapeuter och speciellt utvalda delfiner i en naturlig miljö.

VAD DET GER?
 EN POSITIV SKILLNAD OCH EN VÄRDEFULL UTVECKLING

Våra patienter visar betydande framsteg i:

• fina och grov motorik • tal och språk • kognitiv utveckling • sociala och funktionella färdigheter.

Vad detta kan betyda är en fysisk utveckling, bättre kommunikation, bättre självförtroende och mer avkoppling. En enorm skillnad i livet för patienter och deras familjer.

Så fungerar det: delfinen är en kraftfull drivkraft. Delfiner spelar därför en central roll i programmet. De är viktiga supportrar, bland annat i aktiv inlärning, vilket innebär att samspelet med delfinen också används fram som en belöning.

Ett exempel: en terapeut frågar ett barn med motoriska svårigheter att lyfta armen uppåt. Så snart som barnet gör det, kan delfinen reagera och därför motiverar barnet att upprepa övningen. På så sätt kan barnet snabbt och enkelt få kontrollen över en ny situation och bygger därmed upp sitt självförtroende.

Hur programmet är upplagt:

  • En personlig två-veckors program
  • Två block om fem dagar med en terapisession per dag
  • En ledig helg emellan
  • Patienten kommer att ha samma terapeut hela programmet
  • Anpassade program tillgängliga på begäran

Den första dagen, välkomnar terapeuten patienten, deras familj och introducerar vårdteamet. Innan anamnesen tas är hela sjukdoms bakgrund och all information från terapeuter hemma redan inlästa. Tillsammans med den enskilde terapeuten sätts tydliga mål. Det ges en rundtur i anläggningen och möjlighet att träffa hela vårdteamet och de övriga patienterna och deras familjer träffas. Då är träningen redo att börja: Dags att möta, interagera och arbeta med delfinerna

programmet-1

Hur sessionerna är strukturerade:

Varje session har en total längd på två timmar, uppdelat i fyra delar:

  • En halvtimme konventionell terapi i ett särskilt behandlingsrum.
  • En timmes delfin assisterad terapi på plattformen och i vattnet.
  • En halv timmes träning med de dagliga färdigheterna såsom duscha, byta, organisera
  • Utvärdering

Under förberedelserna, gör patienten övningar för att nå de överenskomna målen. Medan terapeuten, behandlar och bistår skriver en kompetent praktikant en rapportering. Patienten kan sedan byta till en våtdräkt.
Vi går mot bryggan och in i vattnet där en delfintränare och en delfin väntar. Övningarna intensifieras och en fungerande samverkan där interaktion mellan delfinen och patienten är det centrala. Föräldrar och vårdnadshavare står på avstånd och tittar på.
Under den sista halvtimmen av behandlingen tränar patienten vardagliga färdigheter och kommer att ta en dusch, varefter träningen utvärderas med patienten, familjen och vårdaren.
Frågor som: ”Hur gick träningen idag?  Hur följer vi upp träningen?”

Det här är bara en dag..

programmet-2