Historia

Curacao

Pirater, krig, slavcentrum, indianska grottmålningar, ekonomiska uppgångar och fall, militär och ekonomisk nyckelplats – Curaçao har sett det mesta.

De första invånarna var indianer och man har hittat arkologiska bevis på att ön var befolkad så tidigt som 2450 år före kristus.

När Alonso de Ojeda, en av Columbus kaptener, upptäckte Curaçao 1499, levde här mer än 2 000 Caiquetio indianer, tillhörande Arawakstammen.

Ön tillhörde Spanien fram till 1634 då holländaren Johann van Walbeek och en flotta på sex skepp och 225 soldater erövrade ön. Curaçaos strategiska läge gjorde den snart till ett blomstrande slavcentrum med ekonomiskt och politiskt uppsving som följd. Följ med på en visning av det historiska Curaçao.


Klicka här för bildspel!

Holländarna kämpade framgångsrikt att hålla fransmän, engelsmän och pirater på avstånd. Berömd är bl.a. piratattacken 1713 då den franske piraten Cassard invaderade ön för att sedan snabbt dra sig tillbaka i utbyte mot 115 000 pesos i pengar, förnödenheter och slavar.

Från 1815 kontrollerade Holland definitivt Curaçao sedan ön varit i engelska händer under en period.

Under andra världskriget tjänstgjorde Curaçao som en tankstation för allierade krigsflygplan.

 

Five star rest

1954 blev Nederlänska Antillerna, med Curaçao, en självstyrande del av Holland. Curaçao fortsatte en positiv utveckling under 50- och 60-talet, men efter Venezuelas devalvering av sin valuta 1983 i kombination med att bland annat Shell stängde det stora oljeraffenaderiet två år senare blev tiderna betydligt tuffare.

Men liksom tidigare kom Curaçao tillbaka. Under 1990-talet jobbade ön hårt på en come back och idag har Curaçao återtagit sin position som ett viktigt affärscentrum. Willemstads hamn, Shottegatt, är inte bara världens fjärde största hamn. Man har också det västra halvklotets största torrdocka för reparation av fartyg. I genomsnitt angör ca 20 fartyg hamnen varje dag. 

Någon har pricksäkert kallat dagens Curaçao ”en ö av affärer i ett hav av nöjen”.