Mat

Curaçaos kulinariska värld är lika färgglad och har samma mångfald som dess invånare. Den indiska, europeiska, afrikanska, asiatiska och arabiska kulturen har alla satt sin prägel på menyerna. Och kvalitén är god till mycket

god. Här kan du exempelvis njuta av den populära rätten stekt kyckling som smakar extra bra under träden vid ingången till Sheta Boka-området med det berömda Boca Tabla eller mitt i stan vid ”The Old Market”.

Glöm då inte berömda Jaanchies som du hittar ut mot väst sidan. Den enda restaurangen där du inte hittar en meny men där innehavaren gestaltar med kroppen vad som kan hamna på din tallrik. Han är även känd för att vara

ensam om att servera Leguan som smakar som kyckling, den äventyrlige kan prova iguanagryta (sopi di yuana) . Hit vallfärdar både turister och lokalbefolkning till söndagslunch för att njuta av de lokala kulinariska läckerheterna.

Många huvudrätter, som stekt fisk, kyckling, getgryta (kabritu) och biff serveras med bönor, ris (aros moro), potatis eller funchi baserat på majs som påminner om italienska polenta.

Funchi blandat med bönor och socker blir TuTu.

 Banansoppa Kura Hulanda  Curacao mat

 

Grönsaker spelar ofta en något underordnad betydelse i Curaçaos traditionella matlagning, men det finns undantag. Grön papaja, den lokala gurkan (komkommer) och kål kokas med torkat kött. Okra och kaktus (kadushi)

används till spännande soppor. En variant, en söt soppa görs av grönsaker kryddade med peppar och kanel. Stark peppar (promente) och lök används för att göra de lokala rätterna extra smakfulla.

Prova gärna Krioyo mat vid lunch på matmarknaden bakom det tidigare postkontoret i Punda. De lokala delikatesserna tillagas på kolgrillar.

Du kan välja bland prisvärda varianter på grillad fisk, kött eller kyckling tillsammans med härligt tillredda grönsaker.